Eerste week vrijwilligerswerk: introductieweek

Hoi iedereen!Zoals beloofd: een verslag van mijn eerste week in Sing Buri.

Zondag werd ik opgepikt in Bangkok samen met Luisa, een Duits meisje dat hier 18 weken zal blijven. Heel moedig :-) Ik ga voor 3 weken. We namen de bus naar Sing Buri en werden daar door een kleine sorngthaew (pickup) opgewacht voor de laatste rit naar Ta Chang.

Ik maakte kennis met een hoop andere vrijwilligers: Anaelle uit Frankrijk, tevens ook mijn kamergenootje, Saskia uit Duitsland, Robin uit Zweden, Gry en haar zoontje Mattis uit Noorwegen, Teatske uit Nederland, Ayala uit Israel...

Tijdens de introductieweek bezochten we (Luisa, Gry, Mattis en ik, de groentjes, samen met onze 'gidsen' Mattew en Non) heel wat tempels. De nieuwe 'wats' (die allemaal wel wat van elkaar weg hebben, maar we zagen o.a. boeddha's voetafdruk in Saraburi en een 39 meter hoge boeddha hier in Singburi) en de oude ruines (persoonlijk meer mijn ding) in Ayutthaya, de vroegere hoofdstad van Thailand, met o.a. een tempel met een boeddhahoofd tussen de boomwortels, en Lopburi, waar een paar tempels worden gedomineerd door apen! Geweldig!

We maakten onze eigen Thaise armbandjes met kokosnootparels en maakten zelf ook een paar parels, we kregen Thaise woordjes aangeleerd (ik weet er niet veel meer maar kan wel tot 1000 tellen!), en een kleine kookinitiatie om pad thai en papayasalade te maken.

Een dag deze week brachten we door in het weeshuis. Dit is eerder iets tussen een weeshuis en een school. Een aantal kinderen zijn wezen, een aantal zitten er zoals op een internaat, en een aantal komen uit de buurt en gaan 's avonds gewoon naar huis. Het was er 1 grote chaos! We moesten in 5 groepen aan zo'n 140 kinderen Engelse les geven in de voormiddag en spelen in de namiddag. Op zich wel leuk, ook al zaten we met een grote taalbarriere, maar we werden constant onderbroken door de leerkrachten (die trouwens gewoon op een bankje zaten)... Goedbedoeld, maar best vervelend.

Alleszins, het liedje 'make banana, make make banana...' dat velen onder jullie wel kennen, sloeg geweldig aan bij de kinderen, jong en oud, en simpele spelletjes zoals 1 2 3 piano (nu 1 2 3 sawadeeka, hallo in het thais) en vlaggenstok zijn gelukkig wel snel begrepen als je ze gewoon eens voordoet. En ik heb mij geweldig geamuseerd. Het leek op de meest chaotische chironamiddag uit mijn leven, maar dan met een stel enthousiaste Thaise kinderen en jongeren die 2 woorden Engels praten! Met andere woorden: mijn ideale habitat. We gaan wel aan Phil (de coordinator) vragen wat volgende week de bedoeling is want uit het niets spelletjes blijven verzinnen blijft niet haalbaar. We gaan ook wel wat klusjes opknappen, o.a. de muren herschilderen met leuke tekeningen, want in oktober hebben ze hier schoolvakantie en zijn er veel minder kinderen aanwezig.

De twin house, waar we verblijven, is geweldig! Vooraan is er een grote luifel met bankjes waar we eten en waar ook wifi is, een van de beste verbindingen die ik hier al heb geweten. Daarachter begint een pad dat door verschillende stukken van de tuin kronkelt, langs kleine huisje waar telkens een paar deuren op een terras uitkomen, van kamers van meestal 4 personen met een badkamertje. Achteraan is een andere luifel met wasbakken voor een handwasje. In de tuin hangt intussen mijn (niet zo comfortabele maar heel goedkope) hangmat tussen 2 fruitbomen en veel vlinders, kikkers, gekko's, muggen en mieren, en ook een soort eekhoorns met de kleur van een stinkdier die een heel grappig geluid maken.

's Avonds zitten we steeds in de 'bar' aan de overkant van de straat, een geimproviseerd cafe onder een afdak. Die wordt uitgebaat door Kim en zijn ouders. Kim is echt geweldig. Hij is 11 jaar, spreekt beter Engels dan de gemiddelde Thai en houdt soms een hele avond de bar alleen open, tot wij besluiten dat het tijd is voor hem om te gaan slapen (niet dat hij zit te geeuwen, maar hij zou toch opblijven tot de laatste vertrekt). Hij is enorme fan van Mattis, het zoontje van Gry. Mattis spreekt alleen Engels en is 4 jaar, maar Kim vraagt altijd 'where is the baby? you come to the bar tonight? the baby come too?'. Donderdag waren we lang op stap, naar Ayutthaya. Mattis vroeg onderweg: gaan we nu terug naar Kim? Toen we aankwamen sprong hij uit de pickup en rende naar de bar om te kijken of Kim er was.

Vandaag, zaterdag, was weekend en dus vrije tijd. We moesten helaas afscheid nemen, o.a. van Teatske :-( maar we hebben ook al een nieuwe vrijwilliger uit Nederland leren kennen, Joep, en er komen er dit weekend nog een hoop aan.

We gingen vandaag met 8 man naar Sing Buri om te zwemmen! Heerlijk dat hier zo dichtbij een zwembad is want dat kan je hier af en toe wel gebruiken in de hitte! We halen vlotjes 35 graden of meer...

Morgen is er nog een vrije dag en dan begint voor mij het echte werk in het weeshuis. Ik ben heel benieuwd!

Laatste foto's

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer