Van noord naar zuid

Hoi iedereen

Het is eventjes geleden, tijd voor mijn voorlaatste verslag uit Thailand...

Na Chiang Rai vertrok ik vorige week maandag met een lokale bus en een sorng taew naar Mae Salong, een dorp in de bergen, dicht tegen de grens met Myanmar en bekend om zijn koffie- en theeplantages. De rit omhoog was geweldig: dit is een heel ander Thailand dan het platte binnenland! In Shin Sane guesthouse vond ik mijn goedkoopste slaapplek van heel mijn reis: 100 bath (2,5 euro) voor een tweepersoonskamer. De eenpersoonskamer van 50 bath waren volzet :-) Ik ging voor een 'horse trekking', 3 a 4u door de mooie berglandschappen te voet en te paard, waarbij je verschillende kleine dorpjes passeert van bergbevolking (hill tribes), vaak vluchtelingen uit Myanmar. Helaas, het paard werd door de eigenaar al snel gereduceerd tot pony, en toen we aan de tocht begonnen bleek het een ezel te zijn! Maar het werd een leuke trip, ook al heb ik om praktische redenen het grootste deel zelf gewandeld, een ezel is nu eenmaal niet zo comfortabel!

Dinsdag ging de reis dan verder naar Chiang Mai, via 2 sorng taews en een bus. Woensdag ging ik raften, een superleuke activiteit! En donderdag en vrijdag stond er een olifantentweedaagse op het programma! Dat is echt een van de hoogtepunten van mijn reis geworden! Baan Chang Elephant Park heeft een goede reputatie en vangt olifanten op die bvb vroeger werden misbruikt om te bedelen, te zwaar werk moesten leveren... De eerste dag van het programma is dezelfde als die voor mensen die 1 dag komen. We leerden hoe je de olifanten best benadert, gaven ze eten en leerden hoe je ze laat neerzitten, er op klimt en een paar basiscommando's. Vervolgens was er een trip van zo'n anderhalf uur door de jungle en tot slot gingen de olifanten baden, met gratis douche voor ons erbij terwijl we hun vel stonden schoon te schrobben... En... gratis olifantendrek in het water :-) maar eigenlijk is dat behoorlijk proper!

Daarna ging iedereen die voor 1 dag kwam naar huis. Bleek dat ik de enige was die voor 2 dagen bleef! Dat was geweldig: volleybal spelen met de mahouts (een mahout is iemand die, meestal, de zorg en verantwoordelijkheid heeft over 1 olifant en hem/haar door en door kent), spelen met de 2 kindjes van een van de mahouts, wat rondwandelen in de buurt van de olifanten, een kampvuur en een mahout die behoorlijk wat gitaar kon spelen en liedjes zoals 'hotel california' en 'bad day' kent... Mijn eigen gitaarskills lieten me wat in de steek na 2 maanden... Tot slot mocht ik een wensballon oplaten, degene die ze ook gebruiken bij 'loi krathong', een feest eind november in heel Thailand.

De tweede dag kreeg ik 1 olifant onder mijn hoede, Bantwat, een vrouwtjesolifant van 36 jaar die vroeger bedelde op straat voor haar 'baas'. Ik gaf haar eten (veel eten want we zouden een hele tijd weg zijn) en liet haar baden en schrobte haar vel schoon. Dan trokken we (1 2 call (de mahout, of toch zijn bijnaam), Tom (de gids), ik en Banwat) voor 4 uur de jungle in. Na een hele rit kwamen we op een plek waar we eten zouden klaarmaken op een kampvuurtje. Banwat werd vrijgelaten, omdat ze weten dat ze dichtbij blijft, ze is heel gewend aan mensen maar niet aan de jungle. Terwijl het eten werd klaargemaakt (rijst in bananenbladeren en kip op bamboostokjes) ging ik naar Banwat toe. Tom had gezegd van wat afstand te houden, maar ze kwam zelf op mij af. Het is even wennen, zo'n gigant naast je, maar prachtig! Na de terugtocht was het weer badtijd, eettijd en tijd om afscheid te nemen.

Terug in Chiang Mai had ik afgesproken met Kate, een meisje uit Engeland die ik heb leren kennen op het vrijwilligerswerk. We hebben een dag in Chiang Mai zelf gespendeerd, met o.a. een massage in de vrouwengevangenis. Daar doen ze enkele projecten om vrouwen die binnen de 6 maanden kunnen vrijkomen wat sociale en praktische vaardigheden aan te leren, massage, koken... en hen al een spaarcentje te kunnen geven als ze worden vrijgelaten. 's Avonds spraken we af met Tim en Luisa, twee Duitse vrijwilligers die toevallig ook in Chiang Mai waren, om samen de Saturday Walking Street (een heel toeristische avondmarkt) eens te doen. Zaterdag volgden Kate en ik een kookcursus (waar ik behoorlijk wat goeie ideetjes heb opgestoken!) en zondag reden we de volle 90 km (heen, dus ook nog eens terug) op een brommer naar de hoogste berg van Thailand, met watervallen, mooie uitzichten en, hoe kan het ook anders, 2 pagodes ter ere van de koning en koningin op de top (die zijn hier bijna heiliger dan Boeddha).

Dinsdag nam ik helaas afscheid van Kate. Het was heel leuk om nog eens bekend gezelschap te hebben. Maar zij trok verder naar Laos en ik nam het vliegtuig naar Krabi, 1500 km naar het zuiden. Hier zit ik dus, tussen de kalksteenformaties op het land en in het water. Woensdag ging ik mee op een sunset snorkel trip (die helaas een klein beetje tegensloeg, maar allee) en vandaag kayakken in een mangrove, langs lagunes, een canyon en een grot. Morgen neem ik de bus naar Khao Sok National Park, voor ik een duikplekje zoek nog even terug het land in...

Verder kom ik heel wat mensen tegen: op straat (gisteren bvb een Duitse jongen die benieuwd was naar wat ik bestelde in een straatkraampje --> mango met sticky rice!), in guesthouses, of tijdens het eten zien of er iemand alleen zit te eten en gewoon vragen of je je erbij mag zetten!

Voila, nog 1 verslag te gaan en ik kom alweer naar huis (met een heel dubbel gevoel moet ik wel zeggen, maar ik doe m'n best om een stukje Thailand mee naar huis te brengen). Tot binnenkort!

PS foto's volgen nog!

Laatste foto's

Reacties 3

Charlotte Van Hertbruggen 01-11-2012 14:00

Wauw Katrien, als ik dit allemaal lees word ik echt jaloers! Het ziet er mij een onvergetelijke reis uit, dus geniet er nog maar voor de volle 100% van! Leuk om je daar zo te kunnen volgen! Ik hoop ooit ook eens naar Thailand te kunnen gaan en je verhalen brengen mij alvast in de juiste sfeer ;-) Veel plezier nog en hou je goed daar! x

papa peter 01-11-2012 17:48

Hey Katrien, vanuit de Veluwe even je verslag gelezen. Aan afwisseling ontbreekt het daar duidelijk niet. We zijn benieuwd naar je verhalen als je terug thuis komt, naar al die foto's die we nog niet gezien hebben. Want wat al wel doorkwam is gewoon sprookjesachtig.
Nog veel plezier, tot het volgende verslag en tot binnenkort! x

Guy, Veerle, Stijn, Emke 02-11-2012 22:59

WAT??? Zomaar op stap met een olifant en nog mogen verzorgen ook??? Amai daar willen we wel foto's van hoor. Emke kan het haast niet geloven. Wij zijn net terug van een midweekje Vennenbos in Nederland.
Het was daar weer super leuk. Aan ontspanning en water geen gebrek. Voor al diegene die dat park kennen de volgende kwisvraag: Welke kleur heeft de bruine broek van Pelle. a) groen, b) rood of c) bruin. Laat jullie antwoorden maar binnenstromen. Het juiste antwoord krijg je in volgend verslag. Groetjes.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer